Tavara-asema ja Tullikamari pilotoivat uudenlaista Keikkakaveri-palvelua – ilmoittaudu mukaan vapaaehtoiseksi!

Kuva Tavara-aseman permannolta lavalle päin. Sali on täynnä ihmisiä, ja tilan valaistus on sinertävä. Kuvan keskellä on keikkalippua muistuttava valkoinen graafinen elementti, jossa lukee teksti "keikkakaveri".

Keikkakaveri-palvelun ideana on tarjota turvallisia ja monipuolisia tapahtumaelämyksiä ihmisille, jotka eivät tahdo käydä konserteissa yksin.

Moni meistä osallistuu mielellään kulttuuririentoihin, mutta aina lähipiiristä ei löydy samanhenkistä seuraa esimerkiksi tietyn artistin keikalle. Silloin voi tuntua helpommalta jäädä kotiin. Tampereen Kulttuurikamari etsii nyt pulmaan ratkaisua pilotoimalla tapahtumataloissaan Tavara-asemalla ja Tullikamarilla uudenlaista Keikkakaveri-palvelua. Sen kautta kuka tahansa voisi löytää seuraa lempiartistinsa konserttiin.

– Uskomme, että tällaiselle palvelulle on kysyntää. Vaikka moni nauttii kulttuuritapahtumissa käymisestä itsekseen, se ei ole kaikille mieluisa vaihtoehto. Yksin oleminen keikalla voi tuntua turvattomalta tai tylsältä, kun kokemusta ei pääse jakamaan toisen musiikkifanin kanssa, kertoo Tampereen Kulttuurikamarin tuotantopäällikkö Lotta Ahtinen.

Festivaali- ja venuebarometri vuodelta 2022 osoittaa, että kulttuuririentoihin osallistuminen yksin on varsin tavallista – 14 prosenttia vastaajista kertoi käyvänsä keikoilla ja konserteissa pääsääntöisesti itsekseen. Kuitenkin 18 prosenttia heistä ajatteli, että olisi mukavaa, jos siellä olisi esimerkiksi taukojen aikana juttuseuraa.

Tampereen Kulttuurikamarin omassa somekyselyssä jopa yli 70 prosenttia vastaajista kertoi jättäneensä joskus keikan väliin sopivan seuran puuttuessa. Vastaajista 63 prosenttia puolestaan ajatteli, että lähtisi mielellään konserttiin keikkakaverin kanssa.

Keikkakaverista seuraa tapahtumaelämyksen jakamiseen

Käytännössä Keikkakaveri-palvelu toimii näin: kaverin etsijäksi voi ilmoittautua kuka tahansa ilmoittautumislomakkeen kautta. Lomakkeella kannattaa avata ajatuksiaan esimerkiksi siitä, minkälaisen keikkakaverin toivoisi löytävänsä tai minkä tyyppiseen tapahtumaan kaipaa seuraa.

Keikkakavereina toimivat vapaaehtoiset henkilöt. Tehtävä ei vaadi erityistä osaamista, mutta sitä varten annetaan lyhyt koulutus, jossa käydään läpi toiminnan periaatteet. Keikkakaverin tarkoitus ei ole toimia esimerkiksi avustajana, vaan hän on yksinkertaisesti toisen kävijän seurana jakamassa tapahtumaelämystä.

Ilmoittautumislomakkeella annettujen tietojen perusteella sopivat henkilöt yhdistetään, minkä jälkeen he voivat osallistua yhdessä valitsemaansa Tavara-aseman tai Tullikamarin tapahtumaan. Kaikki Keikkakaveri-toiminta on päihteetöntä, ja se perustuu vapaaehtoisuuteen, avoimuuteen sekä luottamukseen.

– Tahdomme tällä uudella palvelulla parantaa kulttuuritapahtumien saavutettavuutta ja esteettömyyttä. Keikkakaverin pyytäminen seuraksi on hyvä vaihtoehto esimerkiksi silloin, jos konserttiin osallistuminen yksin syystä tai toisesta ahdistaa. Meihin voi aina olla myös etukäteen yhteydessä, jos toivoo yksilöllisiä järjestelyjä esimerkiksi keikalle saapumiseen, Ahtinen vinkkaa.

Etsimme nyt vapaaehtoisia mukaan pilotointiin!

Keikkakaveri-palvelu ei ole vielä virallisesti käytössä, vaan sitä testataan vuoden 2024 aikana Tavara-aseman ja Tullikamarin tapahtumissa. Etsimme nyt vapaaehtoisia mukaan pilotointiin – kiinnostaisiko sinua kokeilla, minkälaista on osallistua konserttiin keikkakaverin kanssa? 

Hae mukaan täyttämällä alla oleva ilmoittautumislomake. Voit jakaa lomakkeella toiveitasi ja ajatuksiasi Keikkakaveri-toiminnasta palvelun potentiaalisena käyttäjänä mutta myös mahdollisena keikkakaverina – tai vaikka molemmista näkökulmista! Muistathan täyttää kaikki lomakkeen kohdat ohjeiden mukaisesti.

Hakulomake: Keikkakaveri-pilotti 2024

Kuva: Miikka Varila